Bedrijven

"Verhoog je veerkracht en wapen je tegen stress, burn-out en chronische hyperventilatie. Beter ademen voor een betere gezondheid als deel van het welzijnsbeleid"


Het aantal doktersbezoeken wegens stress gerelateerde klachten neemt elk jaar toe. Het ziekteverzuim en het aantal medewerkers met burn-out blijft, ondanks de inspanningen, jaar na jaar stijgen. De stress gerelateerde kosten swingen de pan uit (gewaarborgd loon, productieverlies, vervanging, opleiding, inwerking, …).

 

Het kan gelukkig ook anders, zowel preventief als curatief. Het is inmiddels voldoende bekend dat de arbeidsongeschiktheid bij burn-out kan teruggedrongen worden van gemiddeld 220 dagen naar gemiddeld 110 dagen door een combinatie van begeleiding, beweging, gezonde voeding en ademhaling. Daar bestaat voldoende wetenschappelijk en evidence based onderzoek over.

 

Wist je dat het ook mogelijk is om preventief de veerkracht van medewerkers te verhogen en hen te wapenen tegen stress en burn-out? Ademhalingsoefeningen spelen daarbij een belangrijke rol omdat het via ademhalingsoefeningen mogelijk is om de werking van het stressmechanisme te beïnvloeden.

 

Brandweerlui en special forces gebruiken ademhalingsoefeningen om in moeilijke omstandigheden controle te houden over hun denken en handelen. Topsporters en recreanten passen het toe om hun prestaties te verbeteren. Artsen, psychologen, psychiaters, fysiotherapeuten, stress en burn-outcoaches, begeleiders van atleten en allerlei overheden, organisaties, ziekenhuizen, stichtingen en expertisecentra promoten ademhalingsoefeningen


Onze coaches komen graag hun passie en kennis over ademen delen in uw bedrijf en ze leggen op een heldere manier uit wat stress is, welke fysiologische processen er optreden, wat de impact ervan is op je ademhaling en hoe je je ademhaling kan gebruiken om die processen te beïnvloeden.   

Infosessies

Tijdens een infosessie worden de medewerkers aan de hand van een PowerPoint presentatie geïnformeerd over een bepaald thema. Het bewustzijn van de medewerkers wordt verhoogd en ze verwerven inzicht in het onderwerp. De infosessies gebeuren interactief en kunnen op maat aangepast worden. Ze duren meestal een uur of anderhalf uur.


Volgende thema’s kunnen aan bod komen:

  • Wat is stress en hoe werkt het stressmechanisme?
  • Stress herkennen en voorkomen.
  • Hoe kan je je ademhaling gebruiken om stress te reduceren?
  • Veerkracht verhogen via ademhalingsoefeningen.
  • Hartritmevariabiliteit en hartcoherentie eenvoudig uitgelegd.
  • Waarom ademen wij?
  • Ademhaling en spreken in het openbaar.
  • Ademen bij duiken en vrijduiken.
  • Ademen en hyperventileren

Workshops

Tijdens een workshop worden medewerkers actief ondergedompeld en krijgen ze handvaten aangereikt.  Er worden oefeningen aangeleerd die onmiddellijk toepasbaar zijn op het werk en thuis. Een workshop is mogelijk van een halve dag tot een hele dag en bestaat uit telkens uit 4 delen. Mogelijke workshops:

Verhoog je veerkracht en voorkom stress en burn-out via de ademhaling

  • In een eerste deel wordt uitgelegd dat stress een natuurlijke reactie van ons lichaam is dat ons in staat stelt om het hoofd te bieden aan een nakend gevaar. Stress als een fundamenteel biologisch principe dat we delen met alle levende wezens, ook met zoogdieren, reptielen en zelfs planten. De werking en de verschillende fasen van het stressmechanisme worden uitgelegd zodat deelnemers begrijpen wat stress nu juist is en dat stress ook iets positief kan zijn. Meer nog, het is ondenkbaar om topprestaties te leveren zonder de juiste dosis stress.

 

  • In het tweede deel wordt stilgestaan bij onze ademhaling. Waarom ademen wij en wat gebeurt er in ons lichaam als we ademen. Wat is de functie van zuurstof en wat is de functie van koolstofdioxide. In- en uitademen, het lijkt eenvoudig en toch kunnen heel veel mensen hun ademhaling verbeteren. Mond- of neusademhaling, borst- of buikademhaling, veel of weinig ademen, diep of oppervlakkig ademen, snel of traag ademen, ademen met of zonder adempauze, .. het maakt we degelijk een groot verschil bij omgaan met stress.

 

  • In het derde deel wordt de link gelegd tussen ademhaling en de impact ervan op het stressmechanisme. Via je ademhaling kan je inspelen op dit mechanisme. Ademhalingsoefeningen maken het mogelijk om het sympathisch en het parasympathisch zenuwstelsel te beïnvloeden. Op die manier kan je je veerkracht verhogen en stress en burn-out voorkomen. 

 

  • Het vierde deel bestaat voornamelijk uit oefeningen. De verschillende oefeningen die in de vorige delen werden aangekaart worden tijdens dit laatste deel uitvoerig toegelicht en ingeoefend zodat de deelnemers er nadien zelf mee aan de slag kunnen gaan. 

Ademhalen en spreken voor publiek

  • In een eerste deel wordt uitgelegd dat stress een natuurlijke reactie van ons lichaam is dat ons in staat stelt het hoofd te bieden aan een nakend gevaar. Stress als een fundamenteel biologisch principe dat we delen met alle levende wezens, ook met zoogdieren, reptielen en zelfs planten. De werking en de verschillende fasen van het stressmechanisme worden uitgelegd zodat deelnemers begrijpen wat stress nu juist is en dat stress ook iets positief kan zijn. Meer nog, het is ondenkbaar om topprestaties te leveren zonder de juiste dosis stress.

 

  • In het tweede deel wordt stilgestaan bij onze ademhaling. Waarom ademen wij en wat gebeurt er in ons lichaam als we ademen. Wat is de functie van zuurstof en wat is de functie van koolstofdioxide. In- en uitademen, het lijkt eenvoudig en toch kunnen heel veel mensen hun ademhaling verbeteren. Mond- of neusademhaling, borst- of buikademhaling, veel of weinig ademen, diep of oppervlakkig ademen, snel of traag ademen, ademen met of zonder adempauze, .. het maakt we degelijk een groot verschil bij spreken voor een publiek.

 

  • In het derde deel wordt de link gelegd tussen ademhaling en de impact ervan op het praten voor publiek. Via je ademhaling kan je inspelen op je sympathisch en  parasympathisch zenuwstelsel. Op die manier leer je om je spreektempo te beheersen, om pauzes in te lassen, om niet buiten adem te geraken op het einde van een zin en om je boodschap helder en met impact te brengen. 

 

  • Het vierde deel bestaat voornamelijk uit oefeningen. De verschillende oefeningen die in de vorige delen werden aangekaart worden tijdens dit laatste deel uitvoerig toegelicht en ingeoefend zodat de deelnemers er nadien zelf mee aan de slag kunnen gaan.

Gastspreker

De belangrijkste vaardigheden van een gastspreker zijn op tijd pauzes inlassen, ademen en het enthousiast brengen van een aansprekend verhaal. Gedurende 30 minuten tot een uur geven we een inspirerende uiteenzetting over wat stress is en zoemen we in op het belang van een goede ademhaling doorspekt met leuke weetjes en straffe onthullingen over ademen.

Verhoog je veerkracht en voorkom stress en burn-out via je ademhaling

Het ziekteverzuim door stress en burn-out blijft toenemen.Er zijn vandaag meer langdurig zieken dan werklozen. De laatste 4 jaar steeg het aantal mensen met burn-out gemiddeld met 10 % per jaar. 1 op 3 werknemersin België heeft het grootste gedeelte van de werktijd last van werkgerelateerde stress.

We weten dat er inmiddels een aantal zaken zijn die helpenbij het voorkomen en beter omgaan met stress. Wist je dat ook je ademhalingtoelaat om je veerkrach te verhogen en stress en burn-out te voorkomen? Via je ademhaling heb je immers een rechtstreekse toegang tot je parasympathischzenuwstelstel. En het is dat deel van het zenuwstelsel dat in staat voor rust en herstel. Van alle fysische reactie die gebeuren bij stress is er slechts 1waarop we zelf rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen en dat is onze ademhaling.

Topsporters, brandweerlui, duikers en de elite troepen van het leger weten dat al jaren en gebruiken ademhalingstechnieken om beter tepresteren en om beter om te gaan met stress. Nu is het aan u.

Ademhalen en spreken voor publiek

Mark Twain haalde het al aan:” Er zijn twee soorten sprekers. Zij die zenuwachtig zijn en zij die er over liegen”. Een beetje stress voor een presentatie is nuttig. Te veel stress werkt nadelig.

Heb je klamme handen, een droge keel en knikkende knieën net voor je het woord neemt? Raak je snel buiten adem tijdens het geven van een presentatie of tijdens het spreken voor publiek? Heb je geen adem meer over om het einde van je boodschap helder en duidelijk te brengen? Bij stress en spanning wordt de ademhaling oppervlakkiger, ga je sneller ademen en ga je over van een buikademhaling naar een hoge borstademhaling. Deze hoge, versnelde, oppervlakkige ademhaling voelt niet goed aan voor jezelf en ook niet voor je toehoorders.

Wil je stappen zetten om je publiek te boeien, te binden en te overtuigen? Via het gebruik van ademhalingsoefeningen lukt het wel om zelfzeker en enthousiast over te komen, verbinding te maken met je toehoorders en om meer impact te hebben op je publiek. Je adem als krachtig instrument bij het spreken voor publiek.

Bedrijvenfolder